-->

10 Wasiat Imam Syafie. Wajib baca kalau nak selamat!

Perkongsian Hari ini.... Wasiat Imam Syafie…….. Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat ..... amalkanlah 10 perkara berikut : 

1. Hak kepada diri: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada. 

2. Hak kepada malaikat maut: Menggandakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan daripada orang yang dizalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah…. 

3. Hak kepada kubur: Membuang tabiat suka menabur fitnah, memperbanyakkan solat tahajjud dan membantu orang yang dizalimi. 

4. Hak kepada Mungkar : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati. 

5. Hak kepada Mizan…..(Neraca timbangan amalan pada hari kiamat): Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menahan kesulitan. 

6. Hak kepda Sirat….(Titian siratulmustakim yang merintangi neraka pada hari kiamat): Membuang tabiat suka mengumpat, warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah. 

7. Hak kepada Malik…..(Malaikat penjaga pintu neraka): Menangis lantaran takutkan Allah s.w.t, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah ketika terang-terangan serta sembunyi dan memperelokkan akhlak. 

8. Hak kepada Ridhzuan…..(Malaikat penjaga pintu syurga): Merasa redha kepada qadha' Allah, bersabar menerima ujian, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat….. 

9. Hak kepada Nabi Muhammad s.a.w: Berselawat ke atasnya, berpegang dengan syariat, bergantung kepada al sunnah (hadith), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari kelebihan dari Allah…. 

10. Hak kepada Allah s.w.t: Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan. 

Semoga kita saling ingat mengingati.....

0 Kata-Kata Sayang:

Previuos Entry