-->

BERSIH! SAPE SOKONG AMBIGA TU MAKNENYE KAFIR KE?



Salam... Sori la pagi2 mami duk bising pasal bersih. Tapi harus la kan. Pagi-pagi kita kena BERSIHkan rumah dulu. BERSIHkan dapur dulu. N ofkoz rumah mami dah BERSIH cuma diriku je masih belum BERSIH! haha.. Oppss.. tak mandi lagi! baru sudah BERSIHkan Aqif je n tido kan die. Bila ckp pasal bersih ni alang-alang2 mami nak sentuh sikit bab ni...

Mentang-mentang dorang wat perhimpunan BERSIH aritu, penuh wall fb mami dengan makian-makian dari friends! Serius terkejut! Tak sangka org yg sbelum ni mami rase die bkn jenis cmtu last2 boleh pulak keluarkan ayat2 makian tersebut. maknanya hati tak BERSIH kot? hahaha... 

Paling takleh terima bile dorg bising ckp sape yg g BERSIH tu bodoh la, takde akal la, dan paling takleh blah bile dorg ckp sape sokong BERSIH, means sokong AMBIGA, maknenye tak sayang ISLAM! Pemikiran apakah itu? berfikirkah dulu mereka sebelum berkata-kata??

Meh sini... meh bace ni nak kasi cuci dan BERSIH sikit....



Kalau pencacai dok bising bagai, korang post jer ni : 
-antara BERSIH,Ambiga & Islam-
A: Bodoh betul sape yang sokong si Ambiga tu dalam BERSIH!
B: Kenapa pulak?
A: Yela..dia kan pendukung IFC, pembela kes murtad, penentang mahkamah syariah bla..bla..bla..So, siapa yang sokong dia maknanya dia menyokong Ambiga!Siapa yg sokong si Ambiga memang x sayangkan ISLAM!
B: Oh..macam tu sekali ea..urm..nak tanya sikit boleh?
A: Hah! Tanya ape pulak ni??
B: Ko ade facebook x?Ko guna henpon jenis ape ek?Suka minum milo?Ada twitter x, aku nak add la..hehe..
A: Ape punya soalan la ko ni..memang la aku ada akaun facebook.Aku guna nokia dengan IPAD..canggih x aku?Milo tu memang la peberet aku la..Nanti aku PM fb ko aku punya akaun twitter ea..
B: Hah! Sah ko AHLI NERAKA!!!!
A: Aik?Kenapa lak ko ni?Jangan tuduh sembarangan!
B: Memang la..ko tau x fb tu milik Mark Zuckberg?Dia tu kafir tau!Nokia dan IPAD pun org kafir yang punya.Twitter punya founder tu si Jack Dorsey tau!Dia pun kafir!Milo tu pun pemiliknya Nestle.Pun org kafir gak!
A: Dah tu apasal aku ni ahli neraka pulak?
B: Dah kau guna barangan dia, kira ko sokong org kafir la..Ko x sayangkan Islam!
A: Eh..bukan macam tu..aku cuma gunakan kemudahan yg dia sediakan..gunakan kepakaran yg dorang ada..bukan bermaksud aku sokong dia tu..Lg pun aku gunakan fb dan twitter utk kebaikan..untuk sebarkan maklumat dsbgnya..
B: Owh..macam tu ea..untuk pengetahuan ko..mcm tu juga dengan org yang menghadiri BERSIH, mereka menyokong tentang tuntutan BERSIH..dalam tuntutan tu, xde pon disebutkan tentang menyokong seks bebas, xsokong mahkamah syariah or etc..mereka bersama-sama untuk 8 perkara tersebut sahaja..itu pun berkaitan dengan keadilan mengenai PRU13..tentang daftar undi dsbgnya..
A: Owh..mcm tu ke..huhu..kalau aku cakap yang sokong Bersih tu x sayang Islam..maknenye aku pon sama la ek..huhu

#Renung-renungkan dan selamat beramal.... hahahha! Jgn duk tgk sgt tv3 tu.. cuba tgk jgk in different side. takkan korang tak terfikir, apa yang membuatkan beribu-ribu orang sanggup join BERSIH tu? pastilah ade sesuatu disitu... Waallahualam......

6 Kata-Kata Sayang:

Azni A.R. Azizan said...

go mami!!!tp jaga2 jng sampai da budakhinguskan ko lak bila bercerita pasal politik...ehehhee

Anonymous said...

Kemah2

Sarah Nadia said...

hahaha.... bese la long.. biarla.. ak xkesah pn.. seme org ade kefahaman politik masg2 kn... ak pn yg xpenah2 ngundi lg ni pn skadar melihat dan menilai permainan dorg je.... kite tgk la sape dipihak benar. yg pasti Islam tu benar kan?hehehhe.. hanya Allah yg Maha Tahu. kan?

Mohd Rozi Ramli said...

salam..
rasa nak komen lak..hehe
Pasal BERSIH ni secara peribadinya acik rasa bukan pasal Ambiga ke apa ke (tp masih bleh dipertikai platform Bersih ni lg). Dalil yg setara penggunaan Facebook ke Milo bg acik agak lemah utk menghalalkan perhimpunan ni. (takde pun org guna facebook ke, twitter ke masuk spital, kena belasah ke apa ke. Minum Milo mungkin la kalu Milo tu dah basi :) Memang la hak mereka untuk berhimpun tp kena gak ingat, mcm mana plak dgn hak org lain yg nak pegi bekerja ari tu, hak peniaga nak berniaga dlm keadaan aman, hak rakyat lain yg ada urusan di kawasan itu. Bila menuntut hak kita, hak org lain jgn la dilupa. Dlm konteks negara kita ni yg rakyatnya semakin berpecah akibat ideologi politik berbeza, perhimpunan sebegini hanya menambah minyak ke api (tgk je la komen2 dlm FB tu, kawan lama pun bleh lawan skang sbb berbeza ideologi). Adakah kita nak tgk satu masa mesia ni mcm negara lain apabila dua-dua penyokong kerajaan dan pembangkang (Bersih ni nyata kesemuanya pembangkang) sama2 nak berhimpun; akhirnya berperang sama sendiri, jd la civil war..sapa yg rugi gak nnt? Kenapa mesti di bawa ke jalanan? kerajaan dah bagi stadium kenapa taknak guna? Kalu pasal tuntutan utk perbaiki sistem pilihanraya sekalipun, perlu ke sampai ke jalan raya? Bukan ke SPR dah penuhi 7 dari tuntutan terdahulu tu? selebihnya bwk la berbincang dgn minda yg terbuka. proses perbincangan ni kena la berterusan, isu ni melibatkan urusan negara mana bleh sekali jumpa terus settle, dan bila sesetengah tuntuan dia dipertikai lalu terus nak kata 'no use talking to SPR' (ini dia kata), secara tidak langsung dia dah buat kesimpulan. So kalu dah set mind camtu, bukan nak menuntut perubahan aspek pilihanraya, tp rasanya nak mintak org2 SPR letak jawatan (which i agree. Tp sapa yg nak ganti? Mungkin Ambiga bleh kot). Jadi, semua org ada 1 undi, guna la undi tu utk tukar kerajaan sedia ada kalu tak suka. Bukan susah pun kan. Tak percaya dgn sistem pilihanraya skang? Sistem yg sama gak yg menangkan pembangkang di 5 buah negeri (dah tinggal 4 skng). Camne tau sistem skang terlalu teruk sampai tak bleh percaya? (Byk dgr ceramah politik sgt kot). Ini pendapat peribadi acik je.

Saya Sayang Negara Saya!

Sarah Nadia said...

hehhee.. btol2..sy sgt suka baca pandangan n pendapat ramai... sbb tu la kn kne tgk pro n kontra die... 1 undi, n pandai2 undi mana yg rase tbaik utk masa depan masing2 kan.. alamak, undi pn x g daftar lg ni...hahah.... psl keganasan yg blaku tu kakyah rse klu xde pihak yg provok lebih (xtau la pihak mne) mgkin phimpunan tu boleh berlaku secara aman je.(negara lain boleh je bhimpun scare aman kn??.. paling setuju bile melibatkan perbezaan ideologi politik, kawan2 lama pn sanggup bmusuhan.. masyallah.... kesimpulanny.. undi adalah rahsia....ahhahahahahha.. (sebab tu kot ayh sokmo kbo ke mok, undi rahsia ble mok tnye ayh pangkah mende...haha)

CaHaYa^KetEnaNGan said...

rasanya org yang pi bersih je tahu keadaannya...kita yang tidak pergi bersih diam-diam sudah..
my friend pun ada pergi bersih..
dia ckp kalau perhimpunan ni berjalan dgn aman dalam tempoh 2 jam tu..mmg akan jadi sejarah..tapi hampir2 kul 4 ada rusuhan..seolah2 dirancang....wallahualam...

Previuos Entry